Council Convenes Expert Panel/Le conseil convoque un panel

Council Convenes Expert Panel/Le conseil convoque un panel

June 21st, 2019 by Dr. David Fraser

On April 30 and May 1, the Council hosted an expert panel on animal welfare and biosecurity concerns in the marketing of male dairy calves. It brought together about 20 individual experts in dairy production, auction, veal/calf production, veterinary medicine, research and regulation drawn from all regions of the country. The meeting was held in Vancouver with funding from the Canadian Agricultural Partnership, a five-year, $3 billion investment by federal, provincial and territorial governments to strengthen the agriculture and agri-food sector, in conjunction with the B.C. Ministry of Agriculture.

The meeting drew on participants’ knowledge to outline the nature of male calf marketing in the different regions of the country including the role of auctions and distances travelled by the animals. It then considered the age and health status of animals at time of shipping, the effects of handling and shipping on biosecurity and animal welfare, and positive measures being used in some provinces. The meeting also reviewed the new Transport of Animals Regulations and how these are likely to affect current practices and the welfare of the calves. 

The meeting was chaired by Dr David Fraser of the University of British Columbia's Animal Welfare Program (and a member of the Council) and was organized by Dr. Devon Wilson, a veterinarian and graduate student in the Animal Welfare Program. A report of the findings of the meeting is now in the final stages of preparation.

Les 30 avril et 1er mai derniers, le Conseil NSBEAE a organisé un panel sur les questions de bien-être animal et de biosécurité en lien avec la commercialisation des veaux laitiers mâles. Y ont assisté une vingtaine de spécialistes de la production laitière, des marchés aux enchères, de la production vache-veau, de la médecine vétérinaire, de la recherche et de la réglementation venus de toutes les régions du pays. La réunion s’est tenue à Vancouver avec l’aide financière du Partenariat canadien pour l’agriculture (un investissement de 3 milliards de dollars sur cinq ans par les gouvernements fédéral, provinciaux et territoriaux pour renforcer le secteur agricole et agroalimentaire) et du ministère de l’Agriculture de la Colombie-Britannique.

La réunion a fait appel aux connaissances des participants pour expliquer la nature de la commercialisation des veaux mâles dans différentes régions du pays, dont le rôle des marchés aux enchères et les distances parcourues par les animaux. Il a ensuite été question de l’âge et de l’état de santé des animaux au moment du transport, des effets de la manipulation et du transport sur la biosécurité et le bien-être animal, et des mesures positives utilisées dans certaines provinces. Ont aussi été abordés le nouveau règlement sur le transport des animaux et ses incidences probables sur les pratiques actuelles et sur le bien-être des veaux. 

Présidée par David Fraser, du programme de bien-être animal de l’Université de la Colombie-Britannique (et membre du conseil), la réunion était organisée par Dr Devon Wilson, vétérinaire et étudiant diplômé du programme de bien-être animal. Un compte rendu des constatations de la réunion est en phase finale de préparation.

 

About the Author

David Fraser, C.M., Ph.D., who has been a member of the Council since its inception, is Professor in the Animal Welfare Program at the University of British Columbia in Vancouver. His 48-year research career has focused on the welfare and behaviour of farm, companion and wild animals.  He has served as a scientific advisor on animal welfare science and policy to many organizations including the World Organisation for Animal Health (Paris), the Food and Agriculture Organization of the United Nations (Rome), and the Food Marketing Institute (Washington). He has convened and chaired numerous national and international committees on animal welfare issues. He is in high demand as a lecturer and is the author of many publications including the textbook, Understanding Animal Welfare: The Science in its Cultural Context.  He was appointed a member of the Order of Canada in 2005 for his work as "a pioneer in the field of animal welfare science". Dr. Fraser was re-elected to the National Farmed Animal Health and Welfare Council in 2018.

Membre de l’Ordre du Canada et titulaire d’un doctorat, David Fraser est professeur au programme de bien-être animal de l’Université de la Colombie-Britannique à Vancouver. En 47 ans de carrière comme chercheur, il a étudié le bien-être et le comportement d’animaux de ferme, d’animaux de compagnie et d’espèces sauvages. Il a été conseiller scientifique en sciences et en politiques du bien-être animal auprès de nombreux organismes, dont l’Organisation mondiale de la Santé animale (Paris), l’Organisation des Nations Unies pour l’Alimentation et l’Agriculture (Rome) et le Food Marketing Institute (Washington). Le professeur Fraser est un enseignant passionné qui mentore de nombreux étudiants diplômés et donne des cours de premier cycle sur les animaux et le bien-être animal. Il est également un conférencier très recherché et l’auteur de plusieurs ouvrages, dont Understanding Animal Welfare: The Science in its Cultural Context, publié chez Wiley-Blackwell. En 2005, il a été nommé Membre de l’Ordre du Canada pour son travail de « pionnier de la science du bien-être animal ».


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